27. KALİTE KONGRESİ

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ORTAK GELECEK” TEMASIYLA 27. KALİTE KONGRESİ

“Sürdürülebilir Ortak Gelecek” Temasiyla 27. Kalite Kongresi, 13-14 Kasim’da Zorlu Performans Sanatlari Merkezi’nde Gerçeklesti!




Ev sahipligini Zorlu Performans Sanatlari Merkezi’nin, ana sponsorlugunu ise DOGA HSE GROUP ve TIRSAN’in paylastigi ‘Sürdürülebilir Ortak Gelecek’ temasiyla, 13-14 Kasim tarihlerinde 27. Kalite Kongresi düzenlendi. Pek çok farkli sektörden is insanlarini, akademisyenleri ve medya dünyasindan ünlü isimleri bir araya getiren kongrede, sürdürülebilir bir gelecegin temellerinin nasil atilmasi gerektigi üzerine konusmalar yapildi.

KalDer Yönetim Kurulu Baskani Buket Eminoglu Pilavci ile TÜSIAD Yönetim Kurulu Baskani Erol Bilecik’in yaptigi açilis konusmalarinin ardindan baslayan özel oturum “Sürdürülebilir Ortak Gelecek ve Is Insaninin Yeni Sorumluluklari” basligi ile Eczacibasi Holding Yönetim Kurulu Baskani Bülent Eczacibasi’nin katilimiyla gerçeklesti. Bu seneki Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi olan ekonomistlerin ödül almalarina vesile olan iklim degisikligi ve inovasyon konularina özellikle deginen Eczacibasi, koordinasyonlu ve bütüncül yaklasimlar sayesinde iklim degisikligi gibi küresel bir sorunun üstesinden gelinebilecegini belirtti. STK’larin, ülke liderlerinin, akademisyenlerin, vatandaslarin ve tabi ki sanayicilerin birlik içinde hareket etmesiyle, ozon tabakasindaki genislemenin önüne geçildigini hatirlatan Bülent Eczacibasi, daha güçlü yaptirimlar içeren anlasmalarin imzalanmasi gerektigini söyledi.

Özellikle iklim degisikligi konusunda insanlarin felaket senaryolarina hala inanmadiklarini ancak sanayi devriminden bu yana 1 derece isinmis dünyamizin son yillarda yasadiklarini yeniden hatirlatti. Tüm bunlarin yani sira, is insanlarinin iklim degisikligini firsata çevirecekleri noktalari hala görmediklerini ifade etti. Iklim degisikligi ile beraber yeni çalisma alanlarinin ciddi bir ekonomik getiri saglayacagini söyleyen Bülent Eczacibasi istihdam konusunda önemli adimlar atilabilecegini yineledi. Dünyanin farkli ülkelerinden profesyonellerin, ünlülerin ve is insanlarinin yaptiklari bagislarin örnek nitelikte çalismalar oldugunu ancak bunlarin yaninda uluslararasi is birlikleriyle de desteklenmesi gerektiginin altini bir kez daha çizdi. Eczacibasi özellikle 17 Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri’nden biri olan iklim degisikligi konusundan sonra, toplumsal cinsiyet esitsizligi ile mücadele konusunda farkindaligimizin artmasinin çok mühim oldugunu dile getirerek konusmasini noktaladi.

Kongrenin ilk günü düzenlenen Iklimle Kim Oynuyor? Oturumu’nun baskanligini CNN Türk’ten Deniz Bayramoglu yönetirken, Prof. Dr. Levent Kurnaz, Gülin Yücel ve Dr. Tugba Agaçayak konusmaci olarak yerlerini aldilar. Bogaziçi Üniversitesinden Iklim Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz; iklim degisikliginin bugünün yarinin olayi olmadigini, dünün olayi olarak hali hazirda basladigini ve hepimizin iklim degisikliginin olumsuz etkileriyle yüzlestigimizi, Konya kapali havzasindaki su kaynaklarinin kontrolsüzce tüketilmesi sebebiyle yasanilan göçükleri ve Istanbul’daki sel ve dolu felaketleriyle hatirlatti. Tema Vakfi, Proje Koordinatörü Dr. Tugba Agaçayak iklim degisikligi konusunda yapilabilecekler hakkinda önerilerde bulundu. Yenilebilir enerji kaynaklarinin kullaniminin yayginlastirilmasi, çimento liderliginden vazgeçilmesi, düzenli/düzensiz çöp toplama alanlarinin islah edilip yüksek teknoloji yöntemler kullanarak enerji elde edilmesi gibi basliklari alinacak önlemler olarak siraladi.  Brika – Sürdürülebilirlik Danismani Gülin Yücel de özel sektörün firsatlarin farkinda olmasi gerektiginin altini çizdi. Kisa vadeli hedeflerden ziyade uzun vadeli sistem degisikligi üzerine planlar yapilmasinin önemini vurgulayan Yücel, tüm dünya pazarinin %55’i daha çevreci ürünleri almak için daha fazla ödeme yapmayi göze aldigini ve bu grubun %50’sinin Y kusagi oldugunu söyledi.

“Yasam Biçimi Olarak Kalite” oturumunda ise Halit Ergenç yer aldi. Konusmasinda gelecegimizi emanet edecegimiz çocuklarimiz için yasanilabilir bir dünya birakmanin önemini ve iklim konusundaki fikirlerini aktardi. Birlesmis Milletlerin Küresel Hedeflerine de deginen Halit Ergenç’e Darüssafaka Ilk Okulu 7-C sinifindan da 17 ögrenci eslik etti.

27. Kalite Kongresi, Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni ile sona erdi. Jüri tarafindan yapilan degerlendirmede siralama su sekilde oldu:


  • Kumport – ‘SEÇ (Saglik, Emniyet ve Çevre) Yönetimi’ iyi uygulamasi ile sürdürülebilir gelecek yaratma temel kavrami,
  • Mersin Su ve Kanalizasyon Idaresi – ‘Abone Yönetim Sistemi ve ALO 185’ iyi uygulamalari ile müsteriler için deger yaratma temel kavrami,
  • Çamlibel Elektrik Dagitim A.S. – ‘Entegre Bilisim Sistemleri Projesi ve Göçmen Kuslar Ölmesin Projesi’ iyi uygulamalari ile kurumsal yetenekleri gelistirme ve sürdürülebilir bir gelecek yaratma temel kavrami,
  • Toyo Matbaa Mürekkepleri Sanayi ve Ticaret A.S. – ‘Inovasyon Yaklasimi’ iyi uygulamasi ile yaraticilik ve yenilesimden yararlanma temel kavrami kategorilerinde ödüllerini aldilar.

Türkiye Mükemmellik Ödülleri için yapilan jüri degerlendirmelerinde EFQM Mükemmellik Modeli’nin Temel Kavramlari ile iliskili iyi uygulamalar en önemli degerlendirme kriterlerinden biri oldu. Is ve yasamda mükemmellik kültürünün yayginlastirilmasini hedef olan organizasyonda Mükemmellik Ödülü kazanan kurulus sayisi 59’a yükseldi